trešdiena, 2020. gada 10. jūnijs

Mana zeķu recepte


Regulāri saņemu jautājumus, cik valdziņus jāuzmet zeķei, kā uzadīt pieguļošas zeķes, kā sadalīt musturam valdziņus, kā izadīt to foršo papēdīša rakstu, kāda dzija ir vislabākā... Tātad, pienācis laiks par to uzrakstīt vairāk.


Zīmējumā apakšas daļā valnīšu musturs 2 kreiliski, 4 labiski, manām vismīļākajām zeķēm izkārtojas uz adatām šādi: 15 valdziņi x 4 adatas ir kopā 60 valdziņi. Ja vēlos zeķu izmēru 38-39, tad adu šo valnīšrakstu uz zeķu adatām Nr. 2, ja vēlos lielāku zeķu izmēru 40-41, tad adu uz zeķu adatām Nr.2,5. Zeķes ir ļoti pieguļošas, ideālas nēsāšanai apavos.

Vidusdaļā ir papēža raksts ar noceltajiem valdziņiem, tehniskais zīmējums papēža taisnajai daļai, kuru ada uz divām adatām. Noceltie valdziņi veido reljefu rakstu, vienlīdz labi izskatās gan ar vienkrāsainu dziju adīts, gan arī ar krāsu pārejām, pēdējā laikā citādu papēdi nemaz neadu.

Augšējā daļā simpātisks labiskais musturs ar krustojumiem: 16 valdziņi x 4 adatas, kopā 64 valdziņi, ļoti labi pieguļ kājai. Man šis variants šķiet interesantāks par vienkārši labiski adītu zeķi, esmu iemanījusies arī šādi adīt strīpainās zeķes. 

Ideāla adīšana strīpainām zeķēm, lai strīpas izkārtotos simetriski, ja ir 2 zeķu adatu komplekti. Strīpainas zeķes abas adīt vienlaicīgi ir ļoti ērti, visus mazos kamolīšus iespējams viegli pārdalīt uz pusēm, ļoti raibā krāsu mikslī pavediena maiņu var iekombinēt ne tikai vienā noteiktā vietā, bet jebkur, ievelkamo galiņu skaits parasti liels, bet cenšos optimizēt, ja vien iespējams, veidoju pārstaipus,  kombinējot krāsas. Parasti vienam zeķu pārim izmantoto kamolīšu skaits 3, 4, 5, 6, 7 vai vairāk, reti adu pa vienkāršo tikai no vienas ficītes, neko krāsās nekombinējot.


Šī gada pirmajā pusē uzadīti 14 zeķu pāri. Atbilde par dzijas izvēli - nemainīga - tā ir speciālā zeķu dzija,  sastāvs 75% vilna, 25% poliamīds, 400 līdz 420m /100g. Vidēji no 2 šādām ficītēm var uzadīt 3 zeķu pārus. Ražotāja izvēle man mainīga, neizcelšu nevienu, regulāri nopērku pa zeķu dzijas ficītei. Visas zeķes droši var mazgāt veļasmašīnā, nepūkojas, nestiepjas, neraujas, neplūk... nonēsājas gan, bet tikmēr jau nākamie zeķu pāri uzadījušies.

Vairāk par maniem aktuālajiem rokdarbiem:



Nav komentāru:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...