sestdiena, 2011. gada 8. janvāris

Tambordeķis



Vēlos padalīties ar tamborēšanas recepti ļoti jaukai un ekonomiskai segai. No pāri palikušajiem dziju galiņiem un mazliet vēl piepērkot kādu lētāku ficīti dzijas, uztamborēšu košu, krāsainu segu, lielumu vēl nezinu, tas būs atkarīgs no manas pacietības darboties ar tamboradatu.

Sega tiek tamborēta no sešstūrainiem maziem motīviem, šoreiz tamboradata Nr.4,5, tamborējot motīva pēdējo trešo kārtu, tas tiek ietamborēts segā. Sākuma diega galu ietamborēju, beigu diega galu ieloku ar tamboradatu uzreiz pēc katra motīva ietamborēšanas kreisajā pusē. Motīvs tamborēts no stabiņiem ar vienu apmetumu.

Labā puse un kreisā puse


Šīs segas ideja atnākusi no kādas senas Annas, pirmoreiz tādu segu mēģināju tamborēt apmēram ap 2000. gadu, bet pieredze bija niecīga, galiņi netika ietamborēti un ievilkti, tādi arī palika, sega nonēsājās. Tad otreiz šādam projektam pieķēros pēc dažiem gadiem, sāku 2002.gadā, kad gaidīju meitu, sega ātri tamborējās, bet tomēr nācās šo segu pabeigt manai mammai, man vienkārši pietrūka pacietības. Saglabājusies ir arī fotogrāfija ar gatavo segu, bet sega kalpo lauku mājās arī vēl šodien, mazgāju veļasmašīnā, žāvēju vasarā ārā izklātu uz palagiem. Diemžēl žurnālu ar tehnisko rakstu motīvam krājumos vairs neatradu, nācās zīmēt pašai motīvu, man jau šķiet, ka uztamborēt ir daudz vienkāršāk nekā uzzīmēt uz papīra, nomocījos ne pa jokam, bet ceru, ka varēs saprast.
Sega fotografēta ap 2006. gadu, gultas lielums ir 160*200 cm, bet sega ir  lielāka.

Šis ir procesa sākums, darba gaitā atrādīšu vēl kādu bildi. Mazā motīviņa diametrs apmēram 6 cm, patreiz uztamborētā kopējā gabala lielums apmēram 40*50 cm. Vienā vakarā, ļaujot atpūsties galvai no domāšanas pēc grūtās darbadienas, izdodas uztamborēt 10 līdz 15 mazos motīviņus. Galvenais darba procesā ir sekot līdzi dzijas rupjumam, der arī tāda dzija, ja pavediens salikts divās kārtās, var arī būt šie pavedieni salikti pat no divām krāsām, es izmantoju arī melanžus. Tagad brīvdienās būs iemesls parevidēt vēl dziju kastes, sameklēt vēl kādu mazu kamolīti pieskaņotā krāsā.

5 komentāri:

Anda teica...

gatavā sega izskatās lieliski :) Tāds skaistums un varētu būt ļoti interesanti izmantot rotaļām :D

Inese teica...

kā parasti - ļoti koši un dzīvespriecīgi.
Arī ideja laba - tādas jaukas šūniņas...

Anna teica...

Lielisks deķis! Man laikam nebūtu pacietības tik daudzus mazus gabaliņus likt kopā...Aptuveni cik motīvi ir gatavajā segā?

ceita teica...

Paldies, meitenes! Man agrāk arī pacietības trūka, bet krustiņošana to ir uztrenējusi. Cik motīvu jau gatavajā segā, neatceros, bet saskaitīšu, kad braukšu uz laukiem, bet varbūt ātrāk sanāks patreiz tamborējamajai saskaitīt, šodien jau 18 motīvus uztamborēju pie jau apmēram 60 gatavajiem, bet gabaliņs joprojām nav lielāks par apmēram 50*60 cm...

. teica...

Wow, this Plaid has become wonderful

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...