pirmdiena, 2011. gada 5. septembris

Saldās brīvdienas jeb garšīgas kūkas recepte

Brīvdienas kā svētki, būt kopā, rosīties mājas darbos, sēņot, strādāt dārzā, atpūsties, neko nedarīt, priecāties, gatavot.
Mūsmājās ir kāda ļoti vienkārša, ātri pagatavojama arī kopā ar bērniem, salīdzinoši lēta un ļoti, ļoti garšīga kūkas (bet varbūt pareizāk tortes?) recepte.

Biskvīts tiek cepts no lauku olām. Apaļajai vienai kārtai nepieciešamas 4 olas ( vai 3 olas, ja ir vēlme pēc pavisam plānām biskvīta kārtām), taisnstūrveidīgajai- 6 olas (vai 5 olas plānam biskvītam).
Katrai kārtai olas putoju atsevišķi. Olas ņemu aukstas no ledusskapja. Atsevišķi dzeltenumi un baltumi. Dzeltenumiem pievienoju cukuru- ēdamkarote uz vienu olu un vēl viena pa virsu. Putošanas sākumā pievienoju aukstu ūdeni, tējkarote uz vienu olu. Putoju ar mikseri, dzeltenumus pirmos, gana ilgi, lai masa sāktu biezēt, tad atsevišķi baltumus. Beigās dzeltenumiem pievienoju miltus, pa vienai ēdamkarotei uz olu un vēl vienu pa virsu. Iemaisu ar karoti. Tad pievienoju dzeltenumus pie saputotajiem baltumiem, viegli iecilāju uz vienu pusi maisot un nekavējoties lieku cepties. Cepeškrāsnij obligāti jābūt karstai (grādus lieku apm.220), pannā ieklāju cepampapīru. Cepšanas laikā nedrīkst attaisīt krāsni.
Kamēr viena kārta tiek cepta, es paspēju jau sakult olas nākošajai, bet vēl kopā dzeltenumus ar baltumiem nesavienoju. Kad kārta izcepta, nosaku uz aci- biskvīts sākumā strauji sapūšas, tad sāk dzeltēt un tad it kā mazliet atplok. Tas ir mirklis, kad biskvīts ir gatavs. Tālāk momentānas kustības- jādara ļoti ātri, izgāžu augšpēdus uz palātes, zibenīgi norauju cepampapīru un ātri atpakaļ atgāžu uz vēl vienas paplātes normālā stāvoklī. Nolieku tālāk no bērnu pirkstiem, lai atdziest. Tad samaisu kopā jau tikko sakulto nākamo kārtu, izklāju jau iepriekš sagatavoto cepampapīru un zibenīgi lieku krāsnī cepties nākamo. Tad atkal ņemu aukstas olas no ledusskapja un vēl pēdējo trešo kārtu sāku putot.
Biskvīta trīs kārtu izcepšana kopā ar putošanu man aizņem tieši stundu.
Kad olu trauki izlaizīti un izmazgāti, pēdējā kārta no krāsns izņemta, biskvīts atdziest gana ātri,  putoju saldo krējumu. Nepieciešams puslitrs saldā krējuma, viena vaniļas paciņa un trīs ēdamkarotes cukura. Vienkārši saputoju ar mikseri.
Trīs biskvīta kārtas, lieku uz paplātes pirmo, tai virsū zemeņu masu- zemeņu laikā sagatavotas ar blenderi zemenes ar cukuru attiecībā puse uz pusi, glabātas tiek ledusskapī, tad virs zemeņu masas mazliet putukrējuma, tad otro biskvīta kārtu, virs tās svaigo upeņu želeju vai saldētas upenes, atlaidinātas un sablenderētas ar cukuru, tad trešo biskvīta kārtu un pa virsu kūkai putukrējuma kārtu, biezu- apmēram trīs cm, apsmērēju bagātīgi arī malas, rotājumam  var izvēlēties jebko, svaigas ogas, persiku šķēlītes no kompota, šokolādi, sausās pārslas, saberztus cepumus vai sarīvētas vafeles, sagrieztas šokolādes konfektes vai marmelādes gabaliņus. Bērni labprāt uzber arī speciālās rotāšanas šokolādes skaidiņas vai krāsainos cukura krikumiņus. Rotāšanas procesā man palīgu netrūkst.
Izrotāto gardumu lieku ledusskapī, vismaz uz stundu, labāk uz divām, ja pacietība atļauj.
Mums visiem ļoti garšo, bērniem jo īpaši, kūka pazūd nenormālā ātrumā, no apaļās otrai dienai nekas pāri nepaliek, bet no taisnstūra brokastīm vēl pa gabaliņam visiem sanāk.
Ja rodas nepieciešamība kūku transportēt, tad putukrējumam jāpievieno želatīns.
Lai izdodas!

4 komentāri:

Unknown teica...

...es ar kādreiz tā darīju, kamēr vēl karsta, rāvu cepampapīru nost, bet vēlāk atklāju, ka atdzisušam tas cepampapīrs ļoti viegli nāk nost... vairs nekādu apdegušu pirkstu!!!

ceita teica...

Es arī tā reiz mēģināju, bet man nesanāca viegli, papīrs paņēma līdzi daļu no biskvīta. Vairāk tā nemēģināju, pieradumam tomēr liels spēks.

Unknown teica...

...dīvaini, man tieši otrādi, papīrs biskvītu ņēma līdzi tad, kad rāvu to karstu nost...
...bet vai tu papīru pašu arī ietaukoji?...

ceita teica...

Biskvītam nesmērēju cepampapīru, bet mazajiem keksiņiem gan ar sviestu ietaukoju. Karstam biskvītam papīrs nāk nost ideāli, tikai tas jānoņem ātri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...