svētdiena, 2013. gada 20. janvāris

Zigzags pa apli


Gads ir iesācies ar tamboradatu rokās, esmu uz tamborviļna.

Pirms uzsākt jaunu darbu, katru tamborprojektu domās esmu realizējusi daudzkārt - dažādos gadalaikos, dažādos dvēseles noskaņojumos.
Kopš tā laika, kad googles meklētājā pirmoreiz ierakstīju Giant Granny Square un apskatījos piedāvātos attēlus, manā iztēlē ir uztamborējušies neskaitāmi krāsu salikumu deķīši. Musturs tiem pavisam vienkāršs, esmu tamborējusi spilvenus, bet vēl senākos laikos atceros mājās ķeblīšiem skaistus kvadrātiņu mētelīšus. Bet šoreiz aizgaiņāšu domu par vecmāmiņas lielo kvadrātu, jo jaunā projekta patiesais mērķis ir izmantot mājās esošos dažādos dziju krājumus. Kvadrātam man pietrūks dzijas daudzuma vienā krāsā, jo no katras krāsas atrodu vien pa iesāktai ficītei. Kaut gan parasti tā ir, lielākoties sākot ar krājumiem, bet tad pietrūkstot vienai krāsai, tad jau otrai, tad vēl kādu azartā pievienojot klāt, beigās nekāda dižā krājumu izlietošana nesanāk. Segas mūsmājās, šķiet, ir pietiekošā ikdienas lietošanas daudzumā, bet tomēr dziju krājumi nesaprotamā veidā nebeidz vien pieaugt. Un vēl viena sedziņa vai pleds kā lēna, nesteidzīga un brīnišķīga darbdienu tumšo vakaru izkrāsošanas procesa izbaudīšana un mana dalīšanās šajā procesā lai kļūst par iedvesmu kādam citam jaunam krāsainam projektam.


Googles meklētājā var ierakstīt vēl vienu skaistu vārdu virkni - Round Ripple Crochet Pattern - un apskatot piedāvātos attēlus, tagad iespējams atrast arī šī skaistā mustura grafisko shēmu. Tamborējot Mārtiņa zirnekļsegu, izmantoju tikai aprakstu, pie tam angļu valodā, nebija viegli uzreiz saprast pēc apraksta, bet man izdevās. Nākamās zirnekļsegas grūtības vairs nesagādāja, bet izmantojot grafisko shēmu, ir nesalīdzināmi vieglāk tamborēt pirmo round ripple segu. Musturs nebūt nav sarežģīts, ja saprot pieaudzēšanas principu. Visgrūtākais ir krāsu  sakombinēšanas process. Atklāju sev jaunu lietu, ka ietamborējot segas vidusdaļā starp virsotnēm papildus stabiņu grupas, iespējams izveidot jaunas virsotnes, sega iegūst interesantāku un atraktīvāku krāsu izvietojumu. Tas gan vēl priekšā tamborēšanas procesā, pēc apmēram 18.kārtas uztamborēšanas dubultošu virsotņu skaitu.  

Dziju kastēs esošais krāsu materiāls ļaus sakombinēt košu rezultātu. Starp parastā akrila ficītēm kastē atrodu vairākas efektdzijas ficītes, iekombinēšu tamborī arī kaut ko no tām. Daļa pūkaino, bārkšaino, spīdīgo vai lentveidīgo kamolīšu ir aizceļojuši uz bērnu rokdarbu kastītēm.


Vispatīkamākais šajā procesā noteikti ir tas, ka nav jādomā par uztamborēto motīvu savienošanu, tamborējums ir viens vesels, tādēļ arī dziju galiņu ielocīšanai būs krietni mazāk nekā segām no daudziem maziem motīviem. Agrāk tieši dziju galiņi mani kaitināja, bet pašlaik man patīk to darīt tamborēšanas procesā, neatstājot visu galiņu ielocīšanu uz pašām beigām. Tad būtu nepieciešama milzu pacietība, lai apmēram nedēļu ik vakaru nodarbotos tikai ar pavedienu ielocīšanu, ārprāts, vai ne?

Pašreiz tambora lielums diametrā ir apmeram 70 cm, materiāls - akrils no mājās esošās dzijas kastes, iegādāts dažādos laikos un dažādos veikalos, piemeklēju pēc rupjuma vienādu materiālu, vidusdaļai pie smalkākās dzijas pievienots smalks pavediens ar bumbulīšiem. Tamboradata Nr.5, tas arī izskaidro procesa ātro virzību. Tamborēts divas brīvdienas - vakardien iesāku, šodien turpinu.

Turpinājums noteikti sekos...

Jauku nākamo darba nedēļu!
 

5 komentāri:

Marite teica...

Cik skaisti - un krāsu pāreja tik burvīga. Lai tev arī jauka šī nedēļa! :)

Inese teica...

fantastiski skaisti...
Skatoties Tavus darbus atliek vien noelsties un nopūsties, ka man tamborēšana neiet tik pašsaprotami, lai varētu tā vienkārši atslābt un tamborēt :)

Sarkanā Biete teica...

Tavi tempi (arī ar 5. izmēra tambordatu) ir fenomenāli!!! Un tās krāsas, krāsas - pasaka!

Alise teica...

varena un krāšņa puķe, zig-zag puķe!

ceita teica...

Paldies par komentāriem! Pēc fotosesijas vakar izdevās uztamborēt vēl 4 kārtas pa apli, ātrais temps tūdaļ kļūs neredzami ātrs, jo aplis (puķe)lielāks, jo tamborējamā kārta garāka... Beigās vienu kārtu tamborēšu vairāku vakaru garumā. Bet šis process nav garlaicīgs, jo jāseko līdzi stabiņu skaitam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...