pirmdiena, 2015. gada 30. novembris

Tamborēts un izrotāts aplītis

Uzņēmu laiku viena apaļā motīva uztamborēšanai, tieši stunda, ieskaitot noformēšanu. Mazo smukumlietiņu izgatavošana aizņem pietiekoši daudz laika, iespējams, ka šo rotājumu vietā tagad būtu gatavs vēl kāds pleds, bet pašlaik mani pārņēmusi iedvesma smukumlietiņām. Šis tamborētais rotājums ir viens no tiem kārotajiem rotājumiem no pagājušā gada Ziemassvētku tamborējumu žurnāla (Sabrina Special S2291), protams, ka manā izpildījumā, krāsu palete speciāli izvēlēta cita, lai saskaņotos ar jau mājās esošajām smukumlietiņām, mazliet uzlaboju arī pašu motīvu, jo mana tamborēšanas pieredze gana pietiekoša, lai spētu šim apļa formas rotājumam piešķirt vēl perfektāku formu, kā arī es speciāli izmantoju dažāda rupjuma tamboradatas viena motīva tamborēšanai.
Vasaras ceļujumā biju iegādājusies veselu iepakojumu (sasvērtas paciņās, arī cena par svaru) ar saskaņotām dažādām zelta podziņām, jau iegādājoties uzreiz padomāju par šiem rotājumiem, redziet, līdz idejas realizācijai esmu nonākusi tikai tagad. Es regulāri nopērku kaut ko interesantu no hobijlietām, kas pirkšanas brīdī it nemaz nav nepieciešamas, bet ja gadās vēl atlaides, vispār super! Podziņu daudz, pašlaik esmu izlietojusi vien dažas, pārējās atkal nolieku atpakaļ savā dārgumu lādē, nākošai iedvesmas reizei. Dažu brīvdienu laikā uztamborējušies kādi padsmit jauni rotājumi, visi bildēs nav ietikuši, un nemaz arī nevajag. Divu vienādu nav, ir līdzīgi, protams...












Mani tik ļoti šodien bija pārņēmusi iedvesma tamborēt šos vienkāršos motīvus un darboties prieks ar lentītēm un spožajām podziņām, arī fotoaparāts bija pa rokai un šodien man vēl brīvdiena, bērni skolā, nepierasts klusums mājās. Sabildēju pēcpusdienā viena motīva tapšanas gaitu, bet attapos diezgan vēlu, tādēļ pēdējās jau tādas krēslas bildītes, tik ātri tagad paliek tumšs...
 
Maģiskajā aplītī ietamborē 20 stabiņus ar vienu apmetumu, saregulē skaistu vidus aplīti, tamboradata Nr.2,25, tās izmērs atkarīgs no diega rupjuma


Otrajā kārtā tamborē tādus pat stabiņus ar vienu apmetumu 30 gabalus (1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā, 1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā... utt)


Trešā kārta ar stabiņiem ar diviem apmetumiem - 45 gabali (1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā, 1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā... utt)


Ar šo krāsu pabeidzu tamborēt, pavedienu var nogriezt


Ceturtā kārta ar stabiņiem bez apmetuma, pat nesaskaitīju cik, bet tamborēšanas princips tas pats (1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā, 1 vienā cilpiņā, 2 vienā cilpiņā... utt), tamboradatas maiņa uz Nr. 1,75, jo baltais pavediens mazliet smalkāks, un tā arī vajag, jo pēdējās divas kārtas tad veidos glīti apaļu formu.


Un tagad ļoti interesanta nobeiguma maliņa, tieši vācu žurnālos bieži sastopama, tātad, viena gaisa cilpiņa, viens savienojuma stabiņš, viena gaisa cilpiņa, viens savienojuma stabiņš utt..., tamborēt stabiņus katrā cilpiņā.


Nākamais solis - ar to pašu balto pavedienu tūlīt tamborēt aukliņu, apmēram 50 cilpiņas


Atgriezties izejas punktā, ietamborēt vienu stabiņu, tagad var pavedienu nogriezt. Darba gaitā viens diega galiņš ir ietamborēts, tādēļ beigās paliek vien trīs ielocāmie pavedieni, pareizāk divi, abi baltie, jo vidus pavediens būs tas, ar kuru pašās beigās sašūšu kopā visu rotājumu ar podziņu.


Podziņa izvēlēta, man mājās beigušās baltās un dzeltenās lentītes, tādēļ otro mazo aplīti tamborēšu sarkanu. Ņemot vēra podziņas izmēru (vidēja lieluma) pieskaņoju mazā aplīša izmērus, pēc izjūtām, maģiskā cilpa pateiks priekšā pati, cik stabiņus vajadzēs, lai izveidotos perfekts aplītis, šoreiz stabiņi ar diviem apmetumiem un stabiņu skaits 27 gabali. Dažiem rotājumiem, kuriem viducī lielā poga, otru aplīti nemaz netamborēju.


Otrā kārta sarkanajam aplītim tāda pat kā lielā apļa baltajai apmalei, tātad, viena gaisa cilpiņa, viens savienojuma stabiņš, viena gaisa cilpiņa, viens savienojuma stabiņš utt..., tamborēt stabiņus katrā cilpiņā


Ielocīti visi galiņi, izņemot paša sākuma galiņu


Salikt visu kopā, arī tas ir svarīgi.... ha, ha..., jo fotografējot dienā atklāju, ka vienam citam rotājumam mazo vidiņu esmu piešuvusi ar kreiso pusi uz augšu... neārdīšu, protams, abas puses šiem rotājumiem sanāk ideālas


Sākuma pavediens, ar kuru sašuju visu kopā, podziņai ir kājiņa, caur to arī piešuju, klasika...


Laiks lentītei, palīgā nāk tamboradata, ar to lēnām un pacietīgi ieloku lentīti tamborējumā ar tādu aprēķinu, lai sasienamā vieta bantītei būtu tieši vidū rotājuma augšpusē


Lentīte ielocīta


Bantīte sasieta, šī ir gatava rotājuma kreisā puse


Prieks!!!


Gatavs, rotājuma pagatavošanas laiks apmēram stunda, paralēli procesu fotografējot, šoreiz mazliet ilgāk.
 
 
Vai iedvesmoju kādai jaukai smukumlietiņai?
 
Man patīk šos mazos nieciņus gatavot dienasgaismā, jo krāsas košas un tie visi spīdumiņi lentītēs un podziņās, saules gaismā tie mirdz un laistās, īsts brīnums, un manā dārgumu kastē vēl tik daudz skaistu nieciņu citu rotājumu pagatavošanai. Bet vakarā turpināšu adīt zeķi, savu košāko zeķi šajā rudenī. Manu uzmanību veikalā gan piesaistīja ne tikai košums krāsās, bet interesantā dzijas ficīte, sastāvs uz etiķetes - 93% Polyacril, 7% Polyester, 100g =  430m, uzraksts vācu valodā - īpaši ieteicama cilvēkiem, kuriem ir alerģija no vilnas, elastīga, tādēļ īpaši labi tur formu. Jā, uz tausti supermīksts materiāls, pavediens staipīgi elastīgs, interesants, ļooooti patīkami adīt, tad jau redzēs, kā uzvedīsies tas brīnums nēsājot.
 

Lai jauka rītdiena!

9 komentāri:

Preeti teica...

Beautiful ornaments !! :) thanks for sharing!! Lovely collection of buttons :)

Sixspārne teica...

Jauki un priecīgu noskaņu radoši rotājumi! Paldies par aprakstu! Būs kur vajadzības gadījumā ideju smelties. :)

Unknown teica...

ļoti skaisti, svētku sajūtu radoši darbiņi! :))

RitaGri teica...

Krāšņi rotājumi pievienojas taviem jau rāditajiem skaistumiem. Un zeķes - uh, kur košas!

RitaGri teica...

..radītajiem skaistumiem.

ceita teica...

Brīvdienas beigušās un atsācies darbiņš, attiecīgi laika nieciņu gatavošanai būs dikti maz, šovakar atsaucu atmiņā pagājušajā gadā tamborētos nelielos sarkanos motīvus, atmiņa ir fenomenāla lieta, tamborējot pirmo vēl ieskatījos žurnālā, bet nākamie jau tamborējās no galvas, par spīti darbdienas ikdienai arī šonedēļ taps kaudzīte ar jauniem rotājumiem. Esmu atkal uz tamborēšanas viļņa!
Paldies par komentāriem!

Maya Kuzman teica...

Your ornaments are gorgeous!

Alise teica...

tik krāšņs ieraksts! iespaidīgs!
es parasti esmu ļoti rezervēta rokdarbu izejvielu iegādei bez konkrētas vajadzības. man ir grūti pieķerties sen nopirktām lietām, jo tās vai nu šķiet neaktuālas, vai kā par spīti vajag ko citu. Bet, protams, ja krājumos kaut kas ir, - kādu dienu tas noder.
Kur tu to visu glabā?

ceita teica...

Pārsvarā krājumi glabājas Jysk lielajās kastēs, ar vākiem, puscaurspīdīgas un kompakti saliktas viena uz otras. Atsevišķās kastēs sašķirota kokvilna, zeķu dzija, izšujamie diedziņi, nemazgāta Pāces vilna, vēl kastīte ar pērlītēm un lentītēm, ā... ekskluzīvā dārgākā dzija arī savā kastē, vēl parasti viena kaste ar haosu, visādiem dziju atlikumiem, savukārt nepabeigtie procesi arī katrs pa kastītēm, tās izmēros mazākas. Un vēl man ir plauktu trepīte rokdarbu žurnāliem un grāmatām. Ak, un koferītis ar adatām - adāmajām un tamboradatām.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...